ХООЛ ХҮНСНИЙ ГАРАЛТАЙ ХАЛДВАР, ХОРДЛОГООС СЭРГИЙЛЬЕ
urug.mnСэтгүүлч: Urug.mn
НИЙГЭМ 1 долоо хоног, 6 өдөр өмнө

urug.mn

urug.mn image

Иргэн та гэрийн нөхцөлд хоол, хүнсээс шалтгаалсан халдвар, хордлогод өртөхгүй байхын тулд дараах зүйлсийг анхаарч хэвшүүлнэ үү. Үүнд:

 Хоол хүнсийг худалдаж авахдаа зөв сонголт хийх

  • Хоол, хүнсний бүтээгдэхүүнээ зориулалтын, ариун цэврийн шаардлага хангасан, хөргөх төхөөрөмж бүхий худалдаа, үйлчилгээний газраас сонгох, шаардлагатай бол шинжилгээ баталгааг худалдагчаас үзэж шалгах,
  • Хүнс, түүхий эдийн чанар муудсан эсэхийг шалгаж, шошгын мэдээлэлийг сайтар уншиж сонгох,

 

Хүнсний бүтээгдэхүүний хадгалалтанд анхаарах:

  • Хоол, хүнсийг тасалгааны хэмд бүү хадгал. -40+600 хэм бол нян үржих хамгийн тохиромжтой хэм юм.
  • Хоол, хүнс, түүхий эдийг заавал хөргөх төхөөрөмжид 4С-өөс доош хэмд тогтоосон хугацаанаас хэтрүүлэлгүй хадгалах, хэдийгээр хөргөгчид хадгалсан боловч тухайн бүтээгдэхүүний хадгалах температур, хугацааг тохируулаагүйгээс муудах аюултай тул хадгалалтын явцад сайтар шалгаж байх,
  • Болсон, түүхий бүтээгдэхүүнийг хөргөх төхөөрөмжид тус тусад нь таглаатай саванд хийж хадгалах,

 

Хоол хүнсийг бэлтгэх, хэрэглэх  зөв дадал эзэмших

  • Хоол, хүнсийг зохих температурт, гүйцэт болгож хэрэглэх
  • Хоносон хоол, илт мэдэгдэм чанар нь муудсан, хадгалалтын хугацаа дууссан хүнс хэрэглэхгүй байх,
  • Хоолыг их хэмжээгээр урьдчилан боловсруулж хадгалахгүй байх,
  • Хоолыг чанаж, гүйцэд болгосны дараа тэр даруйд эсвэл 2 цагийн дотор хэрэглэх
  • Мах, ногооны модыг бусад хүнс бэлтгэдэг тавиураас тусад нь ууттай байлгах,
  • Хүнс бэлтгэх багаж, вандан, сав суулгыг хэрэглэхийн өмнө ба дараа халуун усаар угааж хэвших, зөвхөн хүнсний зориулалтын угаалгын бодис ашиглах,
  • Хүнсний зүйлийг ялаа, жоом, мэрэгч зэргээс хамгаалах,
  • Хүнсний ногоо, жимс, жимсгэнийг хэрэглэхийн өмнө сайтар угааж цэвэрлэх, алимны цууны шинэгүүлсэн уусмал, эсвэл сод, давстай усанд 10-15 хүртэл минут байлгасаны дараа цэвэр усаар сайтар зайлж хэрэглэх,
  • Зөвхөн зөвшөөрөгдсөн, баталгаатай эх үүсвэрээс ундны ус хэрэглэх, усны савыг 7 хоног бүр халуун усаар угаах, тагтай байлгах,
  • Хоол, хүнс бэлтгэхдээ бээлий, хутгуур, халбага ашиглах, хоолыг гараар хутгах, холихоос татгалзах,
  • Хувийн ариун цэврийг чанд сахих, хоол унд хийх, идэж уухын өмнө, гаднаас орж ирээд, бие зассаны дараа гараа угааж хэвших, гар ариутгагч ашиглах,
  • Хэрэв та өвчтэй, ханиадтай, гэдэс гүйлгэсэн, бөөлжсөн, өндөр халуурч байгаа бол хоол хүнс бэлтгэх ажил бүү гүйцэтгээрэй.

Эх сурвалж: МХЕГ

0 сэтгэгдэл


Одоогоор сэтгэгдэл алга байна